Forum Linkbuilding in 2020 – Gratis Relevante Bezoekers en Backlinks

by Bart van der Meer november 28, 2019
Forum Linkbuilding

Leer Exact Hoe Je Linkbuilding Vanuit Forums Actief Toepast in 2020 en Stuur Honderden Bezoekers Jouw Kant Op Via een Sterke Backlink.

Transcriptie: Forum Linkbuilding in 2020 – Gratis Relevante Bezoekers en Backlinks

Hoi, mijn naam is Bart van Klik Proces en in deze video ga ik je precies uitleggen hoe forum linkbuilding werkt.

Ik ga je precies vertellen wat het is, waarom het zo belangrijk is, voor wie deze linkbuild-methode wel geschikt is en voor wie niet. En natuurlijk heel gedetailleerd hoe je het precies toepast. En mocht je het idee hebben dat forums iets uit 2010 zijn en dat het al lang niet meer gebruikt wordt, dan zou je je daar wel eens lelijk in kunnen vergissen.

Wat is Forum Linkbuilding?

Dus wat is forum linkbuilding precies? De definitie van forum linkbuilding zit eigenlijk al in de naam: Linkbuilden vanuit forums.

En dat is een tactiek die al heel oud is maar nog steeds het ontzettend goed kan doen. Alleen niet voor elk soort website of webshop en niet vanuit elk forum dus wat je niet moet doen is een lijst met forums opstellen en die helemaal kapot spammen net zolang totdat je een link hebt vanuit elk forum. Dat is namelijk nogal 2010 stijl en dat is nogal blackhead. Dus dat gaan we niet doen.

Waarom Forum Linkbuilding?

Maar er zijn zat redenen om forum linkbuilding toe te passen op een goeie manier.

Grote Autoriteit

En een is dat sommige forums nog ontzettend krachtig zijn, die hebben echt een hele grote autoriteit, zijn heel veel actieve mensen, wordt nog heel veel op gepraat dus daar kan je doelgroep zitten en de autoriteit kan zo hoog zijn dat de link ook echt iets doet.

forum linkbuilding

Diverse Content

Daarnaast hebben ze vaak een diversiteit aan content waardoor de kans dat je een goeie pagina vindt die helemaal over jouw onderwerp gaat vrij groot is en op een forum wordt alleen maar getypt zo’n beetje. Dus de pagina’s bestaan meestal uit veel content.

Leads Genereren

Het biedt ook nog de mogelijkheid dat mensen direct vanuit het forum naar je website gaan dus dat het niet alleen voor linkbuilding goed is maar ook voor leads of om mensen te krijgen, nou en dat is natuurlijk de perfecte link. De link die je eigenlijk ook wil hebben op het moment dat Google niet zou meetellen.

Makkelijke Backlink

En als je het goed doet is het misschien wel de makkelijkste manier om vanuit sterke en relevante websites een link te krijgen naar je content waar mensen blij mee zijn.

Wanneer is Forum Linkbuidling Geschikt voor Jouw Website?

Maar voordat je nu helemaal losgaat moet ik je wel waarschuwen: check eerst van te voren of forum linkbuilding wel geschikt is voor jouw website. Voor sommige websites of shops is dit namelijk veel beter geschikt dan voor anderen. En dat komt met name omdat bepaalde branches, bepaalde verticals, daar wordt gewoon veel meer over gesproken in forums dan in anderen.

Dus voorbeelden van branches waar heel veel wordt gesproken over forums, is eigenlijk alles wat zo’n beetje met computers te maken heeft, of het nou gaat om de hardware of verschillende software of over drivers of noem het maar op. Daar zijn bijna altijd forums over. Maar ook als het gaat om dieren, of het nou honden zijn of cavia’s, dat maakt niet uit. Fitness of gezondheid zijn heel veel forums over.

Eigenlijk alles wat met relaties te maken heeft en of dat nu iemand zoeken is, problemen bespreken of juist scheiden, er zijn bijna altijd forums van of hele lange threads.

backlink forum

En meestal als het gaat om specialistische vakgebieden, dan zie je vaak dat er 1 of 2 forums zijn speciaal gewijd aan dat vakgebied. Dus wat je niet zoveel ziet op forums is eigenlijk al het andere, dus bijvoorbeeld over bouw gerelateerde zaken of huisinrichting, daar zijn niet zo heel veel forums over te vinden.

Waar ook veel forums over zijn is bijvoorbeeld het maken van een video of alles wat maar met fotografie te maken heeft.

Waar je niet zo veel forums van vindt is eigenlijk waar mensen in de dagelijkse praktijk niet zo mee bezig zijn, dingen wat niet echt een vakgebied is maar ook niet echt een hobby van iemand is. En dingen die ja, over het algemeen een beetje als saai worden gezien. Daar zijn niet zoveel forums van.

Dus je moet goed bedenken of het voor jouw site geschikt is, of wat ik je eigenlijk aanraad is op een methode die ik je zo meteen ga vertellen gewoon ga zoeken en dan kom je er vanzelf achter of er forums zijn in jouw gebied of niet.

En op het moment dat er geen forums zijn heb je pech, er is niks aan te doen en als er wel forums zijn blijf dan vooral kijken want ik ga je precies uitleggen hoe je ze vindt en hoe je er een link van kan krijgen.

Forum Linkbuilding Stappenplan

Wil jij forum linkbuilding toepassen om backlinks te genereren naar jouw website? Hieronder volgt een stappenplan forum linkbuilding.

Forums Zoeken

De eerste stap in forum linkbuilding is het vinden van de forums of eigenlijk een lijst maken van de forums. En er zijn eigenlijk twee manieren hoe je dat kan doen.

Allereerst kan je in Google intypen je hoofdzoekwoord, dus het grootste zoekwoord met het meeste volume + inurl/forum.

Hoofdzoekwoord

Als je dat namelijk doet dan verbindt die jouw hoofdzoekwoord aan forum en dan krijg je alle threads van de specifieke forums naar boven die daadwerkelijk dat woord benoemen.

Ik ga je even een voorbeeld laten zien, je hebt m’n hond James misschien wel vaak voorbij zien komen, en James is een labrador dus als ik bijvoorbeeld typ labrador+ inurl/forum dan zal je zien dat er heel veel forum berichten en forums naar voren komen. Want zoals ik al zei, huisdieren daar zijn er talloze over te vinden. Dus dat is een manier.

Veelgestelde Vraag

De tweede manier is door te zoeken op een bepaalde vraag + inurl/forum, dan hou ik het even bij het voorbeeld van James. Maar James is een labrador en labradors hebben nogal de neiging om jeuk te krijgen, om een allergie te ontwikkelen dus als je zoekt op iets van labrador jeuk of hond jeuk of hond heeft allergische reactie dan zie je dat je ook heel veel forums voorbij ziet komen.

En een laatste heel groot voordeel van forums is dat je vaak linken kan krijgen naar pagina’s waar niet zo heel makkelijk heen gelinkt wordt.

wat is forum linkbuiling

Dus specifieke vragen of oplossingen of problemen of frustraties die mensen hebben, waar je niet zo snel een link vandaan krijgt op een andere manier, daar kan een specifieke thread over zijn op het forum waardoor je precies kan linken naar die oplossing.

Dus het krijgen van hele specifieke deeplinks werkt vaak heel goed. Dus door te zoeken op een bepaalde vraag, want dat is meestal waar mensen een forum thread mee beginnen of door te zoeken op de hoofdzoekwoorden die uit het zoekwoordenonderzoek zijn gekomen plus inurl/forum kan je eigenlijk vanzelf een lijst op gaan stellen met forums die misschien interessant zijn voor jou.

Dan is het dus belangrijk om te weten dat je een link niet specifiek op elke pagina op het forum wil hebben, nee je wil een link hebben op de pagina waar mensen het hebben over jouw onderwerp zodat het een contextuele link wordt.

Dus als je die lijst aan het maken bent, zorg ervoor dat je de specifieke URL’s met specifieke threads opschrijft zodat je niet weer dat hele forum hoeft af te zoeken of dat je niet de illusie hebt dat je op een willekeurige pagina op dat forum je link kan plaatsen. Je wil hem natuurlijk hebben in het stuk waar mensen het hebben over onderwerpen wat linkt met jouw website.

Backlink Genereren

En dan zijn er doorgaans drie manieren om op een normale nette manier je link te krijgen op een forum. En de niet nette manieren ga ik je lekker niet vertellen.

Moderator Forum

Dus de eerste nette manier is door een profiel aan te maken en contact te zoeken met de moderator of moderators van het forum. En ze gewoon simpelweg te vragen, is er een mogelijkheid dat ik mijn link kan plaatsen in relevante threads, waar mensen een vraag stellen en ik een pagina heb met een antwoord daarop, mag ik daarheen linken ja of nee?

En in heel veel gevallen zullen moderators het goed vinden zolang je niet linkt naar commerciële content maar zolang je linkt naar informatie content. Dus bijvoorbeeld een uitleg over iets.

Vraag en Antwoord

De tweede manier is dat je geen contact zoekt met moderators maar dat je naar de threads gaat waar mensen vragen stellen, waar jij een antwoord op kan bieden en dan geef je een antwoord met een link daarin naar het artikel op je website met meer informatie.

stappenplan forum linkbuilding

Maar dat moet je alleen doen op het moment dat jouw pagina heel goed aansluit bij de vraag die gesteld wordt en zorg ervoor dat je een volledig antwoord geeft. Zodat je echt een antwoord geeft op de vraag die gesteld is en daarbij zegt, voor meer informatie kan je eventueel hierzo kijken.

Let daarbij wel op dat de kans op goedkeuring van zo’n link vele malen groter is als je eerst mensen hebt geholpen en niet meteen je link hebt gedropt.

Dus probeer eerst mensen te helpen, misschien met een ander type vragen waar je ook een antwoord op kan geven of door te linken naar algemene grote websites zoals de hersenstichting of Unicef en op die manier kan je credibility opbouwen op het forum en is de kans groter dat ze jouw link ook toestaan.

backlinks genereren via forum

Wat eventueel ook wel een goeie tip is, is om meerdere linken onder mekaar te zetten en daarbij te zeggen, voor meer informatie kan je ook dit lezen en dan is een van die linken is jouw website en die andere linken linken naar bijvoorbeeld niet-concurrenten of naar non-profits die ook informatie geven over een bepaald topic.

Op die manier geef je nog beter antwoord op degene die de vraag heeft gesteld en valt jouw link specifiek minder op.

Handtekening

Als dat niet kan of als moderators gewoon echt geen linken toestaan dan heb je ook nog de mogelijkheid om een link in je handtekening te verwerken.

En je kan het hierzo zien als je een profiel aanmaakt kan je bijna altijd daar een handtekening invullen en daar kan je ook je link in plaatsen.

Let daarbij ook op dat het meestal niet slim is om gewoon je link in de handtekening te zetten maar zorg ervoor dat er een verhaaltje bijstaat of zorg ervoor dat je uitlegt wat mensen daar kunnen vinden.

Dus stel dat ik een website zou hebben over honden met heel veel informatie, dan zou ik daar bijvoorbeeld plaatsen, eigenaar van de hond James, nu drie jaar oud, voor meer informatie over labradors of over honden of over wat dan ook, bekijk mijn website of bekijk dit of die informatie vind je hier.

forum linkbuilding 2020

Op die manier is de kans veel groter dat het wordt goedgekeurd en op het moment dat je dan reageert op berichtjes weer aangaande jouw onderwerp, dan komt toch je link op die pagina te staan al is het dan in de handtekening en niet meteen in het berichtje wat eigenlijk ideaal zou zijn. Maar op het moment dat mensen geen linken toestaan dan is het nog beter dan niks.

Wat je ook kan doen op de meeste forums is een profiel aanmaken waarin je je link kwijt kan. Maar dat soort linken zijn echt waardeloos, een profiel is een standalone pagina, vaak niet eens met interne linken, wordt heel vaak opgeschoten op het moment dat je niet reageert op een forum en over het algemeen heb je daar gewoon niks aan.

Dus stop daar alsjeblieft mee. Ga niet naar een forum om daar een profiel aan te maken en dan je link op die profielpagina te zetten want je hebt er absoluut niks aan. Gebruik gewoon een van de manieren die ik je net heb verteld en dan krijg je een goeie waardevolle link in content die blijft staan voor langere tijd.

Forum Linkbuilding Bonustips

Als laatste tip wil ik je nog wat meegeven, zoals ik net al vertelde, niet alle forums staan linken toe. Want wij SEO’ers hebben wat dat betreft forums helemaal kapot gemaakt, kapotgespamd en moderators worden er gek van, dus er zijn zat forums die het gewoon niet meer toestaan.

Dus als je een lijst met forums hebt gemaakt, zorg dan eerst even dat je door het forum rondklikt om te zien of je er wel een link op kan aanmaken, als dat niet kan dan moet je je afvragen of je daar wel actief wil worden als het je puur gaat om linkbuilden.

Je doelgroep kan er nog steeds op voorkomen dus kan het nog steeds slim zijn om er wel actief te worden en de naam op te bouwen. Alleen voor die specifieke link kan je er misschien niet terecht.

Ok, en dan ga ik je toch even 2 van de sneaky manieren vertellen hoe jij eventueel een backlink kan plaatsen. Dus dan moet ik duidelijk erbij zeggen dat ik dit niet aanraad, dit is niet ideaal om te doen, als je als moderator kijkt heb je er ook een hoop aan want dit is dus hoe SEO’ers hun link proberen te verstoppen.

Zelf Vraag en Antwoord Plaatsen

Maar er zijn twee manieren die heel veel gebruikt worden. 1 is dat mensen lid worden van een forum, een aantal berichten plaatsen zodat ze een beetje een profiel hebben en vervolgens starten ze een thread met een vraag en daar gaan ze zelf antwoord op geven.

Dus bijvoorbeeld ik ben op zoek naar tips over mijn hond die jeuk heeft en vervolgens gaan daar mensen op reageren en daarna zeg je ja op deze pagina heb ik een mooi antwoord gevonden. En dan link je dus eigenlijk naar je eigen site maar je vertelt niet dat het jouw site is.

forum linkbuilding tips

Dus op het moment dat iemand zelf een vraag stelt en daar antwoord op geeft, dan bestaat er een kans dat dat puur is gedaan vanwege SEO. Doe dat dus als SEO’er ook alsjeblieft niet want je maakt ermee die forums kapot en die moderators echt horendol.

Forumcode

De andere manier is sommige forums staan het toe dat je code kan verwerken in je berichten, gelukkig de meeste niet meer want dat is ook heel erg hackgevoelig, maar sommige nog wel.

En wat je dan ook kan doen is dan kan je je link kan je dan plaatsen in een spatie of in een punt of in een specifieke letter. Nou ik ga je niet precies vertellen hoe dat moet want doe het alsjeblieft niet, weet ook dat je dus een anchor tekst hebt met niks of met een punt maar ook dat is een manier hoe vaak linker erin worden gesneakt. Dus als je als moderator nu kijkt, weet dat als je code toestaat in je berichten, is de kans groot dat je een vanzelf spambots gaat aantrekken en twee dat er dus linken in je forum worden gesneakt.

linkbuilding via forums manieren

En dat is eigenlijk alle info die je nodig hebt om te gaan forum linkbuilden. Doe het alsjeblieft op een normale nette manier en niet zo achterlijk asociaal vol met spam blackhead want mensen worden daar helemaal gek van en daar kan je een forum echt kapot meemaken dus doe het alsjeblieft niet.

Maar als je het op een nette manier doet en mensen echt helpt, kan je er directe klikken vandaan krijgen, je kan je doelgroep kan je dus meteen benaderen en je kan waardevolle linken ervandaan krijgen die nog eens hele lange tijd blijven staan.

Dus ik wens je heel veel succes met het ontwikkelen van linken vanuit forums op het moment dat het past bij jouw website of shop.

Wil je nog meer weten over linkbuilding lees dan ook eens van deze artikelen:

100+ linkbuilding strategieen

Linkbuilding tips 2020

10 soorten content voor linkbuilding

Als je nog vragen hebt, dan kan je mailen naar bart@klikproces.nl of je kan een bericht achterlaten op de YouTube video of op het blog zelf, krijg je van mij persoonlijk antwoord. En anders zie ik je heel graag bij de volgende video met nog veel meer conversie optimalisatie advies, we gaan het hebben over YouTube, over Voice Search en over SEO.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *