53 Neuromarketing Technieken en Voorbeelden Voor Home-com

by Bart van der Meer februari 24, 2018

53 Neuromarketing Voorbeelden over de Home-com van je Website.

Dit is een lijst met alle 53 neuromarketing technieken die betrekking hebben op het verbeteren van de Home-com van je Website.

Kijk ook eens naar de lijst met alle 212 neuromarketing technieken over meerdere onderwerpen.
Wij hebben deze lijst ook opgedeeld in kleine lijsten, gesorteerd op onderwerp:

Kopteksten
CTA’s
Teksten
Prijzen
Urgentie
Afbeeldingen
Relevantie
Significantie
Homepage
Landingspagina
Blogposts
Categoriepagina’s
Productpagina’s
Winkelmandjes
Checkout proces
Testen, resultaten en conclusies
Design
Navigatie
Versterkers
Formulieren
Aanbod

53 Neuromarketing Techieken en Voorbeelden:

Als je de complete lijst zoekt ter inspiratie dan staan hier alle 53 neuromarketing technieken op alfabetische volgorde:

Aesthetic Usability Quality Effect

Het aesthetic usability quality effect is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mooier uitziende dingen worden ervaren als makkelijker en gebruiksvriendelijker.

Affect Heuristic

Affect Heuristic (of affectieve heuristiek in het Nederlands) is een beslissingsmechanisme waarbij het beslissingsproces van mensen verkort wordt, omdat ze reageren vanuit hun emotie. Zonder dat ze uitgebreide research doen en informatie nodig hebben, zijn ze in staat om een beslissing te nemen, op basis van hun emoties.

Deze techniek wordt vooral vaak ingezet om de voor- en nadelen van een bepaalde keuze af te wegen. Je maakt slim gebruik van de emotionele staat waarin je potentiële klant is, om zo je product of dienst aan hem of haar te verkopen. Het is afhankelijk van jouw product of dienst op welke emotie van je potentiële klant je in moet spelen om je conversie te verhogen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Complete uitleg over Affect Heuristic

Anchoring (Focalism)

Anchoring of focalism is een cognitieve denkfout die uitlegt hoe mensen (onbewust) het eerste stuk informatie te veel vergelijken met de rest.

Argument From Repetition

Argument from repetition is de logische denkfout die mensen maken waarbij een argument herhaald wordt, waardoor het als “meer waar” wordt gezien of ervaren, zonder extra bewijs aan te voeren.

Associative Priming

Associative priming ookwel context priming genoemd is een fenomeen dat beschrijft hoe mensen (onbewust) verbanden leggen tussen woorden of dingen die niet per se binnen dezelfde semantische categorie vallen.

Attentional Bias

Attentional bias ookwel aandachtsvertekening genoemd is een cognitieve denkfout die uitlegt dat de perceptie van mensen beïnvloed wordt door de gedachten die op dit moment in het hoofd rondgaan.

Authority Bias

Authority bias ookwel appeal to authority of argumentum ad verecundiam is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben bovengemiddeld veel waarde te hechten aan de mening van een autoriteit.

Automation Bias

Automation bias is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen meer waarde hechten aan suggesties van automatisering dan van mensen.

Bandwagon Effect

Het bandwagon effect is een fenomeen dat beschrijft dat hoe meer mensen iets geloven, hoe meer het sneeuwbalt en hoe sneller het verspreidt, doordat meer mensen iets al geloven.

Barnum Effect

Het Barnum effect ookwel forer effect genoemd is een fenomeen dat beschrijft hoe individuen een hoge accurratie toekennen aan vage en algemene persoonsbeschrijvingen.

Belief Bias

Belief bias is een cognitieve denkfout die uitlegt dat de kracht van een argument afhangt van de mate waarin we de conclusie waarschijnlijk achten.

Belongingness

Belongingness is de (onbewuste) behoefte van mensen om tot een groep gelijkgestemden te behoren.

Ben Franklin Effect

Het Ben Franklin effect is een cognitieve denkfout die uitlegt dat wanneer iemand een gunst heeft verleend aan iemand diegene sneller geneigd is dat nog een keer te doen.

Bizarreness Effect

Het bizarreness effect is een cognitieve denkfout die uitlegt dat bizarre dingen beter worden onthouden dan normale dingen (mede doordat het onderscheid van de rest).

Boomerang Effect

Het boomerang effect is een fenomeen dat beschrijft hoe wanneer je iemand probeert te overtuigen van jouw standpunt kan resulteren in het compleet switchen van iemand naar het tegenovergestelde standpunt.

Cognitive Ease

Cognitive ease is hoe vloeiend iemand informatie kan verwerken. Hoe moeilijker het wordt, hoe meer we “echt” gaan nadenken en dat verandert hoe we ergens over denken en hoe gemotiveerd we zijn om er tijd en moeite in te investeren.

Commitment and Consistency

Het commitment and consistency principe beschrijft dat mensen altijd de behoefte hebben hun gedrag en uitingen consistent te hebben met hun normen, waarden en geloofsovertuiging.

Complete uitleg over het Commitment & Consistency principe

Conceptual Priming

Conceptual priming is een fenomeen dat beschrijft hoe we (onbewuste) verbanden leggen tussen de betekenis van voorwerpen en de taak die dat voorwerp volbrengt.

Conformity

Conformity is de neiging die mensen hebben om zich te conformeren aan een groep waartoe we behoren of waar we bij willen horen op het gebied van houding, geloofsovertuiging en gedrag.

Curse of Knowledge

De curse of knowledge is het fenomeen wanneer iemand met andere mensen communiceert en ervan uit gaat dat deze mensen dezelfde achtergrond informatie hebben.

Egocentric Bias

De egocentric bias is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om te veel op je eigen perspectief te leunen en jouw eigen mening hoger te waarderen dan die werkelijk is.

Facilitating Triggers

Facilitating triggers zijn (onbewuste) triggers die mensen net over het randje duwen om een actie te ondernemen door een hele kleine (simpele) trigger toe te voegen.

False Authority

False authority of unqualified authority is het fenomeen wanneer iemand als autoriteit wordt gebruikt die geen autoriteit is op het relevante gebied.

Fear Appeals

Fear appeals is het motiveren van mensen om actie te nemen door op angst in te spelen.

Fear of Missing Out (FOMO)

De fear of missing out (FOMO) is een fenomeen waarbij je het idee hebt dat andere mensen een plezierige ervaring hebben en jij niet. Het is een vorm van sociale opwinding gebaseerd op het feit dat je in connectie wilt blijven met een bepaalde sociale groep.

Framing Effect

Het framing effect of equivalence framing is het effect waarbij mensen anders reageren op een keuze afhankelijk van hoe deze gepresenteerd wordt.

Gaze Cueing

Gaze cueing beschrijft hoe we automatisch kijken naar datgene waar andere mensen naar kijken.

Group Attribution Error

Group attribution error is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen vaak geloven dat of de karakteristieken van een individu van een groep een reflectie zijn voor de hele groep of dat een groepsbeslissing de mening van alle individuen reflecteert ook wanneer extern bewijs iets anders zegt.

Halo Effect

Het halo effect is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om een directe veroordeling van een persoon, plaats of ding te maken op basis van beperkte info die vervolgens wordt gegeneraliseerd naar alle eigenschappen.

Complete uitleg over het Halo Effect

Hard-Easy Effect

Het hard–easy effect is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om zichzelf te overschatten om een moeilijke taak te volbrengen en onderschatten om een makkelijke taak te volbrengen.

Hedonic Treadmill

Het hedonic treadmill effect of hedonic adaptation effect is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen doorgaans relatief snel teruggaan naar een stabiel niveau van geluk ongeacht grote positieve of negatieve invloeden.

Hindsight Bias

De hindsight bias ookwel knew-it-all-along-effect of creeping determinism genoemd is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om achteraf te zeggen dat ze een onvoorspelbare gebeurtenis goed hadden voorspeld.

Complete uitleg over de Hindsight Bias

Hostile Attribution Bias

De hostile attribution bias ookwel hostile attribution of intent genoemd is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om andermans gedrag te interpreteren als vijandig, ook wanneer dat niet zo is.

Hostile Media Effect

Het hostile media effect ookwel hostile media phenomenon of hostile media perception genoemd is de neiging om media berichtgeving te interpreteren als “tegen jouw kant” en “voor de tegenstander”.

Hot Hand Fallacy

De hot hand fallacy ookwel hot hand phenomenon genoemd is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om te denken dat wanneer iemand een succesvolle afronding heeft van iets met een willekeurige kans, dan denkt dat de kans op nog een succes groter is dan gemiddeld.

Illusion of Asymmetric Insight

De illusion of asymmetric insight is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben te denken dat hun eigen kennis van andere mensen groter is, dan de kennis die andere mensen hebben over die eerste mensen.

Illusion of Control

De illusion of control is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om te overschatten hoeveel controle ze hebben over gebeurtenissen.

Illusion of Truth

Het illusion of truth effect ookwel validity effect, truth effect, reiteration effect genoemd is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om informatie als waarheid te zien wanneer het herhaald wordt.

Incremental Effort

Hoe meer moeite we al hebben gedaan om een taak te volbrengen, hoe groter de kans is dat we de taak volbrengen. De gedachte is vaak “ik heb nu al zoveel moeite en tijd erin gestopt, nu maak ik het af ook”.

Complete uitleg over Incremental Effort

Information Overload

Infomartion overload, infobesity, infoxication of information explosion beschrijft het cognitieve proces waarbij iemand het moeilijk vindt een beslissing te maken doordat er teveel informatie is die verwerkt moet worden en er niet gefocust kan worden op wat belangrijk is.

Ingroup Bias

Ingroup bias ookwel in-group–out-group bias, in-group bias of intergroup bias genoemd beschrijft een gedragspatroon waarin mensen andere mensen binnen de groep de voorkeur geven boven mensen buiten de groep.

Introspection Illusion

De introspection illusion is het idee dat mensen exact weten hoe en waarom hun eigen mentale staat is, maar die van andere als onbetrouwbaar bestempelen. Dit leidt tot sterk vals zelfvertrouwen.

Kindness Priming

Kindness priming is een fenomeen dat beschrijft hoe mensen makkelijker te stimuleren zijn na een daad van vriendelijkheid

Law of the Instrument

Law of the instrument ookwel law of the hammer genoemd is het fenomeen wanneer iemand te erg afhankelijk is van één specifiek stuk gereedschap of software waardoor diegene alles in het perspectief daarvan ziet.

Mere Exposure Effect

Het mere exposure effect ookwel familiarity principle of familiarity bias genoemd is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de voorkeur hebben voor dingen waaraan ze zijn blootgesteld, simpelweg omdat ze ermee bekend zijn.

Perceptual Incongruence

Perceptual incongruence is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om meer aandacht te geven aan iets dat visueel opvalt, met name als het “niet klopt”.

Priming

Priming is een techniek waarbij blootstelling aan het één de respons beïnvloedt op iets anders.

Repetition & Direct Priming

Repetition & direct priming is een cognitieve denkfout die uitlegt dat hoe vaker we zijn blootgesteld aan iets, hoe makkelijker we het verwerken, onthouden en erop reageren.

Rhyme-As-Reason Effect

Het Rhyme-as-reason is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om dingen eerder te geloven en te onthouden wanneer ze rijmen.

Scarcity Effect

Het scarcity effect (schaarste) geeft aan dat hoe schaarser iets is, als hoe urgenter we het ervaren om actie te ondernemen. Wij hebben ook een uitgebreidere uitleg over het Scarcity Effect.

Single-Option Aversion

Single-option aversion is een cognitieve denkfout die uitlegt dat wanneer er maar 1 optie is om te kiezen, is de kans groot dat men niet kiest en verder wil kijken. Wij hebben ook een uitgebreidere uitleg over Single-Option Aversion.

Sparking Triggers

Sparking triggers zijn triggers die onze motivatie makkelijk doen ontvlammen en aanzetten tot actie. Wij hebben ook een uitgebreidere uitleg over Sparking Triggers.

Visual Cueing

Visual cueing is het proces waarbij de aandacht onbewuste en sterk wordt gestuurd en gefocussed door visuele signalen. Wij hebben ook een uitgebreidere uitleg over Visual Cueing.

Ik hoop dat deze 53 neuromarketing technieken je helpen om de conversies te verhogen van jouw site of shop. Heb je nog vragen over deze “online persuasion” technieken? Heb je opmerkingen bij deze overtuigingsprincipes? Of heb je nog meer psychologische trucjes die nog niet in de lijst staan? Laat dan hieronder een reactie achter of stuur een mailtje naar bart@klikproces.nl en dan krijg je van mij persoonlijk antwoord.

Succes!

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *